Posted by : Petar Špičko četvrtak, 12. siječnja 2012.




Jednostavan recept za ukusne njoke.

Sastojci:
- 1kg krumpira
- 2 jaja
- 300g brašna
- sol

Krumpir skuhajte u kori, ogulite, ocijedite i propasirajte. Pobrašnite radnu površinu te na nju stavite pire od krumpira. U sredini napravite rupu u koju ćete staviti brašno i sol.



Izmjesite tijesto te malo po malo dodajte brašno po potrebi. Tijesto narežite te od svakog komada napravite kobasicu koju režete na komadiće željene veličine. Svaki komadić zarolajte na dasci za njoke i odložite na pobrašnjenu površinu. Višak njoka koje ne mislite odmah kuhati stavite na tacu i zamrznite, smrznute možete onda pakirati u vrećice i vratiti u zamrzivač. Njoke kuhajte u slanoj vodi, sve dok ne isplivaju na površinu.

"Njoki sadrže hidrofilne sastojke (koji se vežu s vodom) poput brašna, krumpira i jaja. Dok su sirovi, specifična im je težina veća od vode i zato potonu na dno posude. U kipućoj vodi najprije se počne kuhati površinski sloj bogat škrobom i glutenom, koji se slijepe. Zatim se počne kuhati i unutrašnjost; voda ispari, a zrak ostane zarobljen unutar spomenutog vanjskog slijepljenog oklopa. Kako se njoki ispunjuju zrakom, tako im raste volumen, a težina ostaje ista - dakle, pada im gustoća i u trenu kada padne ispod gustoće vode - oni isplutaju na površinu." (Iće&Piće broj 19, lipanj 2010.)



{ 1 comments... read them below or add one }

  1. Odličan recept i brza je gotovo, zato i volim njoke, što ih nemoram dugo praviti a ukusni su. njoki

    OdgovoriIzbriši

- Copyright © Špicove delicije - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -