Posted by : Petar Špičko četvrtak, 12. siječnja 2012.




Pravo domaće zagorsko jelo.

Sastojci: 
- batak i zabatak u komadu
- 200g domaćeg kravljeg sira s placa
- jedan poriluk
- 150g lisički
- 4 češnja češnjaka
- žlica meda
- domaći mlinci
- sol
- papar
- muškatni oraščić
- estragon
- 2 deci bijelog vina
- 2 na brzinu zakiseljena krastavca
- crno ulje

Odkostite batak i zabatak ali paziti da meso ostane u jednom komadu. Tamo gdje je meso malo deblje treba ga zarezati da se lakše ispeče. Meso začinite solju, paprom, muškatnim oraščićem i estragonom te ga  namažite sa medom, ali samo iz nutra, te pustiti da odstoji malo.



Za to vrijeme narežite poriluk i češnjak i stavite ih u tavu na malo ulja da omekšaju. Kad su pri kraju dodajte gljive, dobro posolite i popaprite te prodinstajte još par minuta. U multipraktit stavite svježi kravlji sir, povrće iz tave i 3 češnja češnjaka te izmiksajte u finu glatku smjesu. Po potrebi dodajte još soli i papra. Stavite smjesu na pile, zarolajte te zavežite koncem ili spojiti rubove čačkalicama.



Stavite u vatrostalnu s malo masnoće pa u pećnicu na 40 minuta na 220°. U međuvremenu stavite mlince u kipuću vodu na 5 minuta, da omekšaju. Kad je pile gotovo, izvadite ga van da malo odmori, a u vatrostalnu dolite vino i stavite mlince te vratite u pećnicu na još par minuta. Krastavce narežite na ploške i začinite crnim uljem.



Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Špicove delicije - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -