Posted by : Petar Špičko četvrtak, 12. siječnja 2012.
































Listajući časopis Iće&Piće naišao sam na jedan odličan Austrijski recept s jabukama. Štajerski tris od jabuka kako ga spremaju u srcu starog grada u Grazu, u hotelu Erzherzog Johann.
Tris se sastoji od 3 zasebna jela, a osnova za svako jelo je Apfelmus, odnosno pire od jabuka.

Pire od jabuka:
- 1kg Granny Smith jabuka
- 50g šećera
- 1 limun
- malo vode

Jabuke ogulite i narežite na kockice, te ih stavite kuhati na laganu vatru sa šećerom, sokom od limuna i vodom. Kuhajte ih uz povremeno miješanje sve dok se ne pretvore u kašu. Po želji propasirajte štapnim mikserom ili gnječilicom za pire. Ako je prerijetko kuhajte dok ne ispari voda i stavite na hlađenje.



Mousse:
- 250g pirea od jabuka
- 60g šećera
- 2 žumanjka
- 3 listića želatine
- 250g vrhnja za šlag

Žumanjci se istuku na pari te umiješaju u pire zajedno sa šećerom. U to se još doda otopljena želatina i tučeno slatko vrhnje, te se stavi hladiti.




Parfait:
- 200g pirea od jabuka
- 100g šećera
- 3 žumanjka
- 1 jaje
- 250g vrhnja za šlag

Žumanjci se tuku na pari sa šećerom i jajem. Kad se ohlade, umiješajte ih u pire i dodajte tučeno vrhnje. Masom napuniti posudice i staivi hladiti.




Sorbet:

- 300g pirea od jabuka
- 62.5 ml bijelog vina
- 62.5 ml suhe jabukovače
- 80g šećera
- cimet

Sve sastojke zakuhajte te dobro promiješajte i rashladite.





{ 2 comments... read them below or Comment }

  1. Špic,
    ovaj trio me jako mami.
    Javim kad se odlučim raditi sorbet.On mi je nekako naj.
    Jeka

    OdgovoriIzbriši
  2. meni je parfait najfiniji bio, ali i sorbet je dobar, baš paše jabukovača unutra :)

    OdgovoriIzbriši

- Copyright © Špicove delicije - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -