Posted by : Petar Špičko petak, 23. ožujka 2012.







Egg Benedict je jelo koje je dobilo ime po burzovnom mešetaru Lemuelu Benedictu koji je bolovao od jakih glavobolja koje je liječio jakim doručkom. U hotelu Walford je jednog jutra naručio pecivo s maslacem, poširano jaje, pečenu slaninu i malo holandskog umaka. To su mu sve zajedno složili i stvar je ispala odlično. Maitre hotela Oscar Tshirky je to jelo nazvao po njemu.




English muffin:
- 250g brašna
- 200ml tople vode
- suhi kvasac
- žličica soli
- žličica šećera
- žlica maslaca
- kukuruzno brašno za posipati
- malo ulja

Umak hollandaise:
- 3 žumanjka
- 100g maslaca
- papar u zrnu
- 100ml suhog vina
- malo vode
- žlica limunovog soka
- sol
- kajenski papar

Poširano jaje:
- jaje
- malo ulja

Nadjev:
- blitva
- špek
- šunka


Prvo napravite englesk muffine. U toplu vodu stavite šećer i kvasac, te ostavite 5 minuta, da se kvasac digne. Dodajte brašno, sol i maslac, te zamijesite tijesto. Malo ga poškropite uljem i ostavite da se diže barem 1 sat. Kad se tijesto udvostručilo, razvaljajte ga na 1-2 cm debljine i režite krugove. Tijesto uvaljajte u kukuruzno brašno i pecite na blago nauljenoj tavi 4-5 minuta sa svake strane, da dobe lijepu boju. Za hollandaise umak reducirajte vino sa paprom. Dodajte malo vode i žumanjke, te ih pjenjačom istucite na pari. Dodajte rastopljeni maslac, te začinite solju i kajenskim paprom. Jaja stavite u nauljenu prozirnu foliju i poširajte. Blitvu lagano blanširajte, a šunku i špek popecite na tavici da budu hrskavi. Muffine razlomite i pecite na unutrašnjoj strani minutu. Nadjenite blitvom, špekom i šunkom. Na vrh stavite jaje, te polijte hollandaise umakom. Pospite kajenskim paprom.






{ 5 comments... read them below or Comment }

  1. Savršeno Spic, savršeno !
    Da sam Lemuel Benedict osobno, tražio bih da mi ti radiš doručak. :s

    OdgovoriIzbriši
  2. ovo tak dobro izgleda, ... mljac!

    OdgovoriIzbriši
  3. Inače volim tvoje recepte i fotke,ali u zadnje vrijeme je sve nešto s jajima :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. evo obećajem da ću drugi tjedan malo promijeniti temu :)

      Izbriši

- Copyright © Špicove delicije - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -