Posted by : Petar Špičko ponedjeljak, 19. ožujka 2012.







Sastojci:
- 1kg mrkve
- 80g kokosovog maslaca
- 200ml kokosovog mlijeka
- sok od jedne naranče
- sok od jednog limuna
- žličica svježeg đumbira
- kajenski papar
- prašak za pecivo
- sol
- papar
- jaje
- špek

Za ovo jelo se koristi ekspres lonac kako bi se što lakše postigla Maillardova reakcija, koju mi često nazivamo karameliziranje, a ne radi se o tome da želimo postići smeđu boju, nego želimo izvući dodatne okuse iz same namirnice. Sve počinje sa aminokiselinama i jednostavnim šećerima. Toplina i kemijske reakcije dovode do toga da se jednostavni spojevi preurede u nove molekule koje tvore polimere. Neki od tih spojeva su pigmenti koji hrani daju smeđu boju, a mnogo ih daje neke nove zanimljive okuse. Ekspres lonac uvelike pospješuje tu reakciju, pa ga zbog toga koristimo u ovom jelu. Glavna razlika između karameliziranja i Maillardove reakcije je u količini šećera. Kod karameliziranja se koriste veće količine šećera koje daje namirnicama bogatim ugljikohidratima tamnu boju. Kod Maillardove reakcije je potrebna mala količina šećera ili škroba u prisustvu aminokiselina kako bi došlo do reakcija.

Ovo je moje shvaćanje tih reakcija, bilo bi mi drago da me neko ispravi ako griješim.


U ekspres loncu otopite maslac, dodajte narezanu mrkvu (pola kilograma), sol i prašak za pecivo. Poklopita ga i kuhajte 20 minuta. Nakon 20 minuta stavite lonac u ledenu vodu da se čim prije ohladi kako bi ga mogli otvoriti. Štapnim mikserom izmiksajte karameliziranu mrkvu.  Od ostale mrkve napravite sok. u Blender stavite mrkvu, sok od limuna i naranče i izblendajte dok ne dobijete finu masu. Dobro ju procijedite kroz gazu i imate sok od mrkve. Stavite lonac sa karameliziranom mrkvom na laganu vatru, dodajte sok, malo maslaca i mlijeka i dobro promješajte da juha bude jednolična. Po potrebi dodajte vode ako vam je pregusto. Maknite s vatre i dodajte svježe naribani đumbir, sol i kajenski papar. Vodu za jaje zagrijte na 63 stupnja. Na posudicu od kalupa od muffina stavite prozirnu foliju, malo namažite uljem i ubacite unutra jaje. Foliju zamotajte i stavite kuhati u vodu. Kuhajte do željene teksture, ja stvarno ne znam kolko sam dugo kuhao jaje, ali ispalo je savršeno. U tanjur stavite juhu, poširano jaje i malo prepečenog špeka. 













Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Špicove delicije - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -