Posted by : Petar Špičko četvrtak, 12. travnja 2012.Radi se o autohtonom slovenskom jelu iz Idrije, poznatog rudarskog grada. Žlikrofe su radile žene rudara, a radi se o tjestenini punjenoj pire krumpirom sa kosanom mašću i prženim lukom obogaćenim mažuranom i vlascem. Sam izgled žlikrofa podsjeća na stare vojničke kape. Žlikrofi su se obično jeli za blagdane i tada su žene morale ustat u 4 ujutro kako bi do ručka napravile dovoljan broj, obično se radilo oko 500. Muškarcima je u porciju išlo 100, ženama 50, a djeci 30 komada.

Idrijski žlikrofi su postali prvo zaštićeno autohtono slovensko jelo. Danas su uz njega još samo prekmurska gibanica i belokranjska pogača. Certifikacija se obavlja tako da svaki proizvođač donese na kušanje svoje žlikrofe i samo oni koji su svi jednakih propisanih dimenzija i određenog okusa mogu dobiti certifikat kao idrijski, svi ostali su samo žlikrofi. Tajna pravih idrijskih žlikrofa je u posebnoj ne prezačinjenoj zaseci, pravilnoj količini začina i njihovom besprijekornom izgledu. Uz idrijske žlikrofe se obično posluživao gulaš od bravine ili su samo bili zaliveni prepečenim čvarcima.
(izvor Iće&Piće)

Sastojci:
- 300g oštrog brašna
- 2 jaja
- mlijeko po potrebi
- 500g starog krumpira
- 50g kosane masti
- 50g luka
- 100g čvaraka
- vlasac
- mažuran
- sol
- papar
- ulje


Krumpir ogulite, narežite na kockice i stavite kuhati. Za to vrijeme zamijesite tijesto od brašna, jaja i mlijeka. Tijesto mora biti elastično, bez rupica i malo mekanije. Premažite ga uljem i ostavite pokriveno da odmara bar pola sata. Od krumpira napravite pire, te mu dodajte na kosanoj masti prženi luk, sol, papar, vlasac i mažuran. Smjesa ne smije biti previše mekana kako bi ju mogli lakše oblikovati. Od te smjese radite kuglice veličine lješnjaka. Tijesto tanko razvaljajte, narežite na trake šrine jedno 4 prsta i na svaku traku u jednakim razmacima stavljajte kuglice nadjeva. Tijesto zarolajte preko nadjeva da napravi krug i pola, istisnite zrak i prerežite da imate odvojene žlikrofe. Svakom žlikrofu stisnite rubove da dobije uha i s gornje strane prstom stisnite prema unutra, da se napravi udubljenje. 
Kuhajte ih u vreloj posoljenoj vodi par minuta. Čvarke na sitno narežite i prepržite na tavi. Žlikrofe izvadite i tople poslužite sa čvarcima i masnoćom koju su pustili.{ 3 comments... read them below or Comment }

- Copyright © Špicove delicije - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -