Posted by : Petar Špičko srijeda, 23. svibnja 2012.






Za razliku od čajniz nudlsa ovdje mi nije žao uloženog truda i vremena. Salata od hobotnice je standard, ništa inovativno... Ali zdjela je ono što cijelom jelu daje čar i jednu novu dimenziju. ovo jelo sudjeluje u forumskom gastro natječaju pa zbog toga ima ceduljicu na svim slikama.

Salata od hobotnice:
- 1kg kuhane hobotnice
- mladi češnjak
- 100g crnih maslina
- 3 žličice kapara
- sok jednog limuna
- mladi luk
- peršinovo lišće
- domaće maslinovo ulje

Nema neke velike filozofije. Skuhajte hobotnice, narežite i pustite da se ohladi. Sitno nasjeckajte luk, češnjak i peršinovo lišće, te dodajte hobotnici sa ostalim sastojcima.


Ledena zdjela
- 2 posude istog oblika ali različitih veličina
- limun
- peršin
- ružmarin
- lišće koromača
- papar u zrnu
- krupna morska sol
- voda


Prvo trebate imati dvije posude jednakog oblika, ali različitih veličina. Ja sam koristio plastične posude od tupperwarea. U veću posudu ulijte malo vode i u nju stavite manju posudu taman da svojom težinom oblikuje prvi sloj zdjele. Učvrstite manju posudu da se ne miče i stavite u škrinju da se skroz zaledi. Kad se zaledi po želji slažite redove začina i ulijevajte jednaku količinu vode u obje posude, pa ponovno zamrznite. Znači u manjoj posudi uvijek treba biti uteg koji će ju pritiskati do dna kako bi se lijepo oblikovala ledena zdjela. Ponovite postupak koliko god puta želite, što više slojeva sa različitim začinima ima, to će zdjela ljepše izgledati. Procedura traje skoro cijeli dan, ali isplati se. Kad ste dobili željeni oblik i veličinu zamrznute zdjele izvadite manju posudu van, to bi trebalo ići bez problema. Veću posudu okrenite naopačke i pustite slabi mlaz tople vode po njoj. Za par sekundi će ledena zdjela ispast van. Uzmite toplu krpu i lagano polirajte neravnine na ledenoj posudi kako bi dobila sjaj i glatkoću. U tanjur usipajte krupnu morsku sol, te u nju uronite rub zdjele, kao kod čaše za martini. Stavite salatu u zdjelu i poslužite. Zdjela će se polako topiti, a time će se oslobađati začini koji će salati dati poseban okus.








{ 3 comments... read them below or Comment }

  1. Odajem ti pocast, mace!
    stvarno izgleda FENOMENALNO!

    OdgovoriIzbriši
  2. isuse, ovo je perverzno. me gusta.

    OdgovoriIzbriši
  3. Spic, svaka čast, nikad nisam vidla kreativnije posluživanje jela!

    OdgovoriIzbriši

- Copyright © Špicove delicije - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -