Posted by : Petar Špičko ponedjeljak, 14. svibnja 2012.





Baka je dobila sunčanice, ali ju je strah jesti da se ne otruje pa sam ja kao dobar unuk odlučio isprobati na sebi dal su jestive. Do sad sam ih jeo samo pohane, a to mi je dosadno pa sam odlučio malo potražiti po internetu recepte i naišao sam na jedan zanimljiv recept na osobnim strnicama obitelji Marinković. Imaju stvarno puno recepata s gljivama i vjerujem da ću ih često koristiti ko inspiraciju za jela. http://zelimir5.tripod.com/recepti.htm#100


Sastojci:
- klobuk od sunčanice
- poriluk
- mladi češnjak
- 150g šparoga
- crvena paprika
- peršinovo lišće
- 100ml žutog muškata
- 50g maslaca
- 1 žlica brašna
- 200ml temeljca
- 2 žumanjka
- 100ml kiselog vrhnja
- muškatni oraščić
- kadulja
- maslinovo ulje
- limunov sok


Na maslinovom ulju pržite sitno sjeckani luk i pred kraj dodajte mladi češnjak i crvenu papriku. Gljive i šparoge narežite i dodajte luku. Začinite kaduljom i mušatnim oraščićem, te podlijte vinom. Pirjajte ih 10ak minuta. U drugoj posudi otopite maslac, umiješajte brašno, te ulijte temeljac. Dobro promješajte i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Maknite s vatre i umiješajte kiselo vrhnje i žumanjke. Umakom prelijte gljive i šparoge, te dodajte peršin. Prokuhajte sve zajedno još par minuta i na kraju dodajte malo limunovog soka. Možete poslužiti sa nekim finim kozjim sirom ili samo s kruhom.







{ 3 comments... read them below or Comment }

  1. sunčanice su prava poslastica ali ih jako rijetko pronađemo, nisam isprobala drugačije osim pohanih ali bilježim ovaj recept za ubuduće

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala ti :) stvarno su odlične na ovaj način

    OdgovoriIzbriši
  3. mmm sunčanice :) pa nisam ni znala da ih ima u ovo doba :)
    i ja uvijek jedem pohane. mljac mljac :)

    OdgovoriIzbriši

- Copyright © Špicove delicije - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -