Posted by : Petar Špičko subota, 9. veljače 2013.




Sastojci:
- dijelovi patke (2 komada prsa, 4 krila, jedan batak i zabatak, 2 hrpta s vratom)
- 2 pačje jetre (može i više ako imate)
- 2 šake pačjih čvaraka
- 600 grama veprove lopatice
- 200 grama špeka
- 1 šaka ljutike
- 4 češnja češnjaka
- 3 naranče
- 2 deci suhog crnog vina
- 1 litra tamnog telećeg temeljca
- 1 deci likera od naranče (Cointreau)
- listova lovora
- 1 grančica timijana
- 1 jaje
- sol
- papar

Čvarke napravite po Pelletovom receptu.  Prsa i meso s krila, batka i zabatka stavite marinirati u sok od naranči, Cointreau, timijan, lovor, ljutiku i češnjak preko noći. Tamni teleći temeljac sam radio prije mjesec dana pa mi je još ostalo. Uglavnom kosti i korjenasto povrće pecite u pećnici sve dok ne dobe lijepu boju. Prebacite u veliki lonac, podlijte, dodajte začine i kuhajte na najtišoj vatri 10-15 sati. U taj temeljac stavite kosti od patke koje su vam ostale (hrbat, vrat, prsna kost, krila, noge...) Podlijte vinom i kuhajte lagano oko sat i pol. Količina tekućine bi se trebala reducirat na pola litre. Izvadite kosti i očistite još malo mesa ako je ostalo na vratu. Prsa iz marinade kratko prepecite na maslacu. Ostalo meso i jetru narežite na komadiće i zajedno sa marinadom (i začinima, češnjakom i ljutikom) stavite u temeljac, te reducirajte do guste mase. Masu i mljevene čvarke dodajte mljevenoj veprovoj lopatici i dobro izmješajte. Probajte i po potrebi dodajte soli i papra. Na kraju dodajte jaje i dobro izmješajte. Ostavite par sati ili preko noći da se okusi prožmu. U kalup poslažite špek, na njega pola smjese, pa pačja prsa u komadu i pokrijte ostatkom smjese. Na vrh poslažite lovor i kriške naranče. Pecite u vodenoj kupki sat i pol na 150. Ostavite da se ohladi i odložite u hladnjak na minimalno 24 sata.







{ 2 comments... read them below or Comment }

  1. Sigurno, jedno od 5 tvojih najboljih do sada objavljenih jela. I deda Henri-Paul bi se ovim ponosio. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. jako lijepo,Špic bez zelenog odsjaja.
    Malo te zezam,ali pohvale su ozbiljne.
    jeka

    OdgovoriIzbriši

- Copyright © Špicove delicije - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -